Лапидариум

В Лапидариума, който се намира в сградата на Регионален исторически музей, хронологически са експонирани находки, които не са включени във вътрешната музейна експозиция: статуи, пътни колони, жертвеници, култови фигури от камък. Показани са и архитектурни елементи – бази, капители, колони, архитрави.


Читалище "Виделина"

Сградата на читалище “Виделина” е на бул. “България” № 25 - Пазарджик. Възниква през 1862 г., което го прави едно от първите създадени читалища в Южна България. Архитектурен и исторически паметник на културата.


Парк-остров "Свобода"

Малко от жителите на Пазарджик знаят, че парк-остров Свобода се е появил след наводнение преди 150 години – с едно храстче над водата...

Градският парк-остров Свобода (или само парк Острова) в Пазарджик е прекрасно място за почивка, а освен всичките си забавления и атракции, може да ви предложи необичайна възможност: да седнете на най-дългата пейка в България.

Историята започва от едно прииждане на река Марица през далечната 1858 г., когато се образувал нанос. Над водата се подавало храстче, което турчинът Ибрахим Ефенди Ходжа започнал да подкастря, а скоро станал и негов собственик. Образувалото се островче постепенно ставало все по-голямо. През 1882 г. градската управа откупила островчето за 45 турски лири и започнало създаването на парк сред реката. В началото на миналия век са изградени входна арка, градинки, басейн, колодрум, игрища, скулптури, паметник на Алеко Константинов. Островът е изкуствено уголемен след наводнението през 1957 г. От началото на 90-те години е занемарен, а възстановяването му започва през 2007 г.

Пет неща, които да правите в парк Острова:

- Да спортувате в колодрума на площадки за мини футбол, хандбал, баскетбол, плажен волейбол, тенис маси, гимнастически уреди, лекоатлетическа писта и писта за каране на велосипеди;

- Да покарате водно колело;

- Да разгледате една от най-големите скулптурни колекции на открито – с повече от 50 скулптури;

- Да посетите зоопарка с над 30 вида животни, сред които лъвове, тигри, сурикати, еноти, прерийни кучета, лами, понита, както и едни от най-красивите патици в света – каролинки и мандаринки;

- Да седнете на най-дългата пейка в България.

Най-дългата пейка в България - Изграждането на гигантска пейка с дължина 1014 м и места за 2020 души започва през 2010 г. Макар да не поставя рекорд на Гинес за най-дълга в света, тя със сигурност е най-дългата в България. Пейката обикаля част от острова по външния му ръб.

Полезна информация: През лятото паркът се превръща в открита сцена с куп интересни събития. След като влезете в Пазарджик, питайте за Острова – всеки ще ви упъти. На входа на парка има малък паркинг. При розариума и зоокъта има безплатен wi-fi.


Информацията за забележителностите е заимствана от официалния сайт на град Пазарджик: https://www.pazardzhik.bg/bg/zabelezhitelnosti-i-turizam